Atentie „a-ti fi somn” este foarte diferit de „a fi obosit”

     tired-at-work

Va puteti intoarce acasa extenuat, dupa o zi infernala  in timpul careia ati fost solicitat in permanenta. Va simtiti obosit, ineficient si aveti o singura dorinta: sa va bagati imediat in pat, pentru a recupera. Dar chiar va este cu adevarat somn?

           Raspunsul este nu!! Daca va intoarceti acasa dupa o astfel de zi dificila si va destindeti putin, daca petreceti impreuna cu familia cateva clipe placute, daca faceti o baie …(de accord, nu intotdeauna intoarcerea acasa este ceva foarte confortabil, incercati totusi in cateva seri pe saptamana!), va veti desprinde de preocuparile legate de serviciu, simtindu-va  din nou disponibil, deoarece v-ati odihnit.

           Nevoia de a te baga in pat nu a corespuns cu nevoia de a dormi. Ceasurile duneavoastra interne inca nu v-au dat semnalele de somn. Culcandu-va mai devreme decat ora programata, riscati sa nu mai dormiti.

           Invatati sa simtiti semnalele de somn:

  • Va vine sa cascati?
  • Va simtiti adormit?
  • Va simtiti ceafa grea?
  • Aveti o senzatie de frig?
  • Trebuie sa faceti un efort pentru a va mentine atentia treaza?

Procesele fiziologice ale adormirii nu conduc in mod necesar la somn. Pentru a adormi trebuie in egala masura sa fie indeplinite conditiile de somn. Inainte de a ne indrepta spre pat, activitatea trebuie sa incetineasca, iar semnele care ii transmit organismului ca este momentul de culcare trebuie sa fie favorizate. Acestea sunt ritualurile somnului.

Foarte marcante in cazul copilului, prin poveste de seara, prin cantecul de leagan, prin leganat, ritualurile sunt mult mai utilitare la adult, de tipul spalatului pe dinti, al imbracatului cu pijamaua, al tragerii draperiei si intratul in pat. Acceasta succesiune de evenimente este echivalenta unui cod care lasa sa se inteleaga faptul ca e tipul sa dormim.

Totodata, sunt semnale la fel de importante in procesul de activitate a mecanismelor somnului ca si producerea de substante hipnogene.

Lasă un comentariu